23 Nisan 2012 Pazartesi

İstanbul'un Fatihi "FATİH SULTAN MEHMET"

Peygamber Efendimizin Müjdelediği Büyük Kumandan
Fatih Sultan Mehmet Han
30 Mart 1432 tarihinde doğmuş - 3 Mayıs 1481 tarihinde karmaşık bir ölüm ile hayatı son bulmuştur.
İstanbul'u fethetmeden önceki adı II.Mehmet'dir. Babası II.Murat annesi Hüma Hatun'dur. Osmanlı Devleti'nin 7.padişahıdır. Küçük yaşta iken tahta çıkan tek padişahtır. Edebiyat ile de ilgilenmiştir mahlası Avni'dir.
İstanbul'u fethinden sonra Fatih unvanını almıştır. Avrupa'da ise Büyük Türk yani Grand Turco olarak anılmıştır. İstanbul'un fethi ile orta çağı bitirmiş yeni çağı başlatmıştır. Bundan dolayı çağın hükümdarı olarak da bilinir. İstanbul'u fethetmesiyle beraber 1000 yıllık Bizans devletine de son vermiştir. Çıkardığı kanun ve yasalar ile devlet yönetiminde yeniliğe gidip bir çok değişiklik yapmıştır. 

İstanbul'u Fethi


İstanbul'u kuşatma için hazırlıklar 1451 yılının sonuna doğru başladı. İstanbul'u alabilmek için önce boğazların  kontrolünü sağlamak olduğunu anlayan II.Mehmet Anadolu Hisarı'nın karşısına Rumeli Hisarı'nın yapılması için emir verdi. İmparator Konstantinos hisarın yaptırılması için kendisinden izin alması gerektiğini iddaa etti ve elçiler gönderdi. II.Mehmet gelen elçileri reddetti.  Bu savaşın başlayacağını dair bir işaretti. Hisar 1452 yılında tamamlandı artık boğaz Osmanlı Devleti'nin kontrolüne geçmişti. Boğazdan geçecek olan gemiler vergi ödemek zorundaydı. 1452 yıllarının sonlarında vergiyi ödemeden geçmeye çalışan bir Venedik gemisi batırılmıştır.

6 Nisan sabahı ilk saldırılar başlamıştı. Büyük toplar ile surları döven  II.Mehmet karadan saldırının yetersiz olduğunu anlamıştı. Bunun için hazırladığı donanma ile Haliç girecekti fakat Haliç'i boydan boya bir zincir kapatıyordu. Gemileri karadan Haliç'e indirecekti aklına koymuştu bir kere ve yaptı da donanmanın ineceği kadar yolu kütüklerle doldurdu ve zeytin yağı ile yağlattırdı. Gemiler suya indiğinde savaş bitmişti artık neredeyse donanmanın da desteği ile İstanbul 1453 yılında bir Türk şehri oldu ve öle de olmaya devam edecektir Yüce Allah'ın izni ile.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder